Ugrás a fő tartalomra

Vegán bagett

 Íme egy nagyon szuper bagett recept!😊

Te is voltál már úgy, hogy a boltban vásárolt bagettek finomak voltak, de hiányzott még valami belőle, ami meghatározhatatlan?

Nos, tudom, hogy forcsa kérdés, de bennem ez merült fel, hogy nekem is meg kellene próbálnom egy sajátot kifejleszteni...😋

Én nagyon szeretem Limara Péksége könyveit, receptjeit, amelyeket könnyedén növényi lehet váltani! :-)

Ajánlom a Te figyelmedbe is! Igazi, nagyon finom recepteket oszt meg Limara!

Az én bagett receptem:

Szilvesztri bagettem! Nagyon finom lett!

Hozzávalók

- 250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt

- 250 g fehér tönköly liszt (vagy BL 55-ös bio fehér liszt)

- 1 teáskanál parajdi só

- 3 evőkanál burgonyapehely (igen, jó ha teszel bele)

- 0,5 dl növényi tej

- 2,5 dl víz

- 2,5 dkg friss élesztő


Elkészítése:

- Először a növényi tejben futtasd fel az élesztőt

- A liszteket szitáld át a burgonyapehellyel

- Az egészet gyúrd össze, majd vagy géppel/kézzel kezd el dagasztani, amíg el nem válik az edény faláról!

- Ezek után kelesztesd kb. 30 percet

- Óvatosan forísd ki a deszkára a kész tésztát

- Oszd el 5 egyenlő részre, formázd őket buccikká, s hagyd őket 10 percig pihenni

- majd egyesével nyújsd ki hosszúkás formávé, s kezd el felsodorni, minta csigát készítenél. Viszont minden hajtás után fixáld le a hajtást. Ettől lesz a belseje olyan szépen csigás formájó.

- Amikor ezzel meg vagy, akkor sodord az egészet olyan nagyságúvá, amekkorára szeretnéd. Nekem segítség volt, hogy vettem korábban bagett sütőformát. Ezekbe beletettem a készeket, hagytam őket tovább kellni, míg a sütő elő nem melegedett 220 fokra!

- ! fontos, hogy a sütő aljába tegyél egy kis edényt, amelybe vizet teszel, s így melegíted fel a sütőt! Ettől lesz roppanós!

- A bagett tetejét közben beírdaljuk 3 helyen

- Amikor felmelegett a sütő, akkor betesszük sütni, s légkeverésre is váltunk egyből.

- Időben kb. 20-25 perc alatt van készen, de ha megnézed, akkor az alja és teteje egyformán kemény.

- Rácson hagyjuk kihűlni.

Ha kipróbálod, kíváncsi vagyok arra, hogy hogyan is sikerül! Oszd meg velem is! :-)


Jó Étvágyat kívánok!

Melinda


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kinder Pingui torta-vegán

 Készülődtem a 4. kisfiam- Előd születésnapjára, s mivel ő még nem tudja megmondani, hogy milyen tortát szeretne, így találgattunk a többiekkel, hogy mi ízlene neki!😉 Végül a Kinder Pingui-re esett a választás, de ezt ugye miattam vegánosítani kellett... Így szimpatikus kinder pingiu torta receptjét vettem elő és el kezdtem átmódosítani, és a végeredmény csoda finom lett!!😋 Alapja  csokis piskóta, aminek nem szabad, hogy vastag legyen! Így: - 50 g tönköly teljes kiőrlés - 50 g fehér tönköly liszt - 1/4 csomag foszfátmenes sütőpor (DM) - kávéskanál szódabikarbónda -bio - 50 g nádcukor - 25g olíva olaj (nem fog kiérződni) -  pici citromlé (bio) - 1 dl víz A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a formát kibéleljük.  Először a száraz alapanyagokat összekeverjük, ehhez adjuk a nedves összetevőket. Majd beleöntjük a formába és tűpróbáig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk kihűllni. Addig elkészítjük a két krémes réteget- a csoki ganache és a tejszínes krémet Először a habos réteggel...

Magyaros zabfasírt- vegán

  Egyszerű, finom, gyors, tápanyagokkal teli fasírt alternatíva :-) Adagmennyiségeket nem fogok írni, mert mindenki a saját ízlésének állítja be. Ami a kérdéses, hogy mivel helyettesítjük a tojást, ami összetartja a fasírott: ez pedig a zabpehely és zsemlemorzs! A másik kérdés, hogy mi a fehérje ebben a fasírtban: tönköly zsemlemorzsa, zab. De lehet beletenni hüvelyeset is: bab, borsó, lencse, tofu. Hozzávalók: - apró szemű zabpehely - zsemlemorzsa - vöröshagyma - fokhagyma - só, bors, szójaszósz, piros paprika, őrölt kömény, sörélesztő pehely - szezámmag, napraforgó mag - paradicsompüré Elkészítése: Mindent egy tálba teszünk, annyi vizet adunk hozzá (folyamatosan dolgozzuk bele!), hogy egy jól formázható masszát kapjunk! Állni hagyjuk 10-20 percet, majd tetszés szerint olajban/sütőben kisütjük. Lehet akár egyben is kisütni, vagy fasírtokat formázunk belőle és úgy sütjük ki. Jó étvágyat hozzá! www.mintaelet.hu Melinda

"Pecsenyezsír"- vegán

 Növényi pecsenyezsír tudom, hogy nagyon rosszul hangzik, de nem tudok  jelenleg jobb nevet adni neki :-) Amikor gyerek voltam, nálunk a sült csirke után a tepsiben maradt zsírt mindig a kenyérre kentünk és megettük. Szerettem, így ennek készült el a növényi változata. Összetevők: - sok-sok vöröshagyma - parajdi só, pici bors, őrölt kömény, piros paprika, majoranna - kókuszzsír - sörélesztő pehely Elkészítése: - a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk - a kókuszzsírt, a vöröshagymát egy edénybe tesszük fel és alacsony fokozaton sokáig főzzük! Ez itt a lényeg! Hiszen, amikor húst is sütünk, akkor lesz ízletes a szaft, ha lassan készül el benne a hús. A növényi változat is pont ezt az elvet követi! - amikor rózsaszínes a hagyma színe, akkor levesszük a tűzröl és várunk 5 percet. Ekkor tesszük bele a fűszereket.  Készen is vagyunk :-) Kovászos uborkával, kovászos kenyérrel nagyon finom.. :-) Jó étvágyat kívánok! www.minaelet.hu Melinda, a bölcskei gyógyító