Ugrás a fő tartalomra

Vegán diótorta

 Mára hoztam egy diótorta receptet!👇



Bármilyen alkalomra elkészíthető, akár hétköznapra is! A formán is lehet változtatni☺

A recept👀

Piskótával kezdünk! Egy 20 cm-es tortaformához:

- 100 g teljes kiőrlésű tönköly liszt

- 100g fehér liszt (nálam Királybúzaliszt)

- 100 g nádcukor

- fél csomag foszfátmentes sütőpor

- fél teáskanál szódabikarbóna

- 4 evőkanál darált dió

- bio citromhéj

- fél citrom leve

- vanília

- 200 ml víz

- 50g olíva olaj


Elkészítése:

- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésre. A száraz alapanyagokat összekeverjük. A folyékonyakat is egy pohárban, majd a kettő részt is összdolgozzuk egymással. Készen is van!😊

- Beleöntjük a formába és készre sütjük. Én a villával szoktam megnézni, hogy elkészült-e.

- Ennél a tortnál (mivel 3 piskótára volt szükségem, és én nagyon ügyetlen vagyok az egyforma szeletelésben) a tésztát 3 egyenlő részre osztottam. Mindegyiket külön-külön sütöttem ki.


Krém összetevői:

- kb. 1 l növényi tej (én itthon készítem kókusz-rizs-mandula volt az alap) 

- 20 dkg növényi margarin (igen, sok kell hozzá...)

- 200 ml növényi felverhető tejszín. Én ezt a fajtát szoktam használni:

- nádcukor ízlés szerint😉 de helyettesítheted amivel szeretnéd
- 2 csomag vaníliás pudingpor+3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál agar-agar
- 1 bio citrom héja és leve
- rum
- kb. 100 g darált dió

Elkészítése:

Feltesszük főzni a tejet. Egy külön kis edényben kikeverjük a pudingport, lisztet, agar-agart, cukrot, citromhéjat kevés vízzel. Majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a növényi tejhez a keveréket. Forrás után is főzzük pár percig, hogy a liszt is megfőljön!

Amikor elkészült az alap, akkor hozzáadjuk a vajat, diót, rumot (lehet gyerekeknek is, hiszen még forró a krém, az akohol elillan belőle). A krémet kihűtjük.

Elkészítjük a tejszínhabot, amit felverünk habbá, és kihűlt krémet hozzáadagoljuk.

Készen is van a krém! Pótoljuk a cukrot esetlegleg rumot-diót ízlésünk szerint!😊

Sőt tehetünk hozzá plusz dolgokat: mazsolát, kandírozott naracsot, citromot! Én szoktam belerakni Young Living citrom+ illóolajat is!

Cukor öntet

Ennek biztosan van valami pontosabb szakkifejezése, de én így neveztem el, nem vagyok cukrász!😆

Egy edényben összemelegítek vizet, cukrot és ebben az esetben rumot. Amikor a cukor felolvadt, akkor készen is vagyok vele. 

Ezzel öntözöm meg a torta lapokat!

Állítsuk össze a tortát:

- Egy nagy tányérra tesszük a tortaforma gyűrűt. Az aljába teszünk egy réteg piskótát. Ezt meglocsoljuk az cukros öntettel, majd rásimítunk egy adag krémet.

- jön a következő réteg: piskóta-cukros öntet-krém

- 3. réteget piskótáját csak rátesszük!

Betesszük a hűtűbe kb. 30 percre.

Mindeközben 200 ml növényi tejszínt habbá verünk és a torta tetejét megdíszítjük vele. Majd ismételten vissza mehet a hűtőbe kb. 20 percre, vagy ameddig a csokimáz elkészül.

Vízgőz felett a minimum 70% étcsokit megolasszuk és adunk hozzá egy teáskanálnyi növényi margarint.

Ez megy rá a torta tetejére.

Én egy éjszakát bent hagytam és reggel, amikor kivettem a hűtőből, akkor vontam be az oldalát darát dióval! Természetesen a torta gyűrűt előtte levettem!☺



Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ahol még megtalálsz:

Mintaélet oldal

Mintaélet facebook oldal


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kinder Pingui torta-vegán

 Készülődtem a 4. kisfiam- Előd születésnapjára, s mivel ő még nem tudja megmondani, hogy milyen tortát szeretne, így találgattunk a többiekkel, hogy mi ízlene neki!😉 Végül a Kinder Pingui-re esett a választás, de ezt ugye miattam vegánosítani kellett... Így szimpatikus kinder pingiu torta receptjét vettem elő és el kezdtem átmódosítani, és a végeredmény csoda finom lett!!😋 Alapja  csokis piskóta, aminek nem szabad, hogy vastag legyen! Így: - 50 g tönköly teljes kiőrlés - 50 g fehér tönköly liszt - 1/4 csomag foszfátmenes sütőpor (DM) - kávéskanál szódabikarbónda -bio - 50 g nádcukor - 25g olíva olaj (nem fog kiérződni) -  pici citromlé (bio) - 1 dl víz A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a formát kibéleljük.  Először a száraz alapanyagokat összekeverjük, ehhez adjuk a nedves összetevőket. Majd beleöntjük a formába és tűpróbáig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk kihűllni. Addig elkészítjük a két krémes réteget- a csoki ganache és a tejszínes krémet Először a habos réteggel...

Magyaros zabfasírt- vegán

  Egyszerű, finom, gyors, tápanyagokkal teli fasírt alternatíva :-) Adagmennyiségeket nem fogok írni, mert mindenki a saját ízlésének állítja be. Ami a kérdéses, hogy mivel helyettesítjük a tojást, ami összetartja a fasírott: ez pedig a zabpehely és zsemlemorzs! A másik kérdés, hogy mi a fehérje ebben a fasírtban: tönköly zsemlemorzsa, zab. De lehet beletenni hüvelyeset is: bab, borsó, lencse, tofu. Hozzávalók: - apró szemű zabpehely - zsemlemorzsa - vöröshagyma - fokhagyma - só, bors, szójaszósz, piros paprika, őrölt kömény, sörélesztő pehely - szezámmag, napraforgó mag - paradicsompüré Elkészítése: Mindent egy tálba teszünk, annyi vizet adunk hozzá (folyamatosan dolgozzuk bele!), hogy egy jól formázható masszát kapjunk! Állni hagyjuk 10-20 percet, majd tetszés szerint olajban/sütőben kisütjük. Lehet akár egyben is kisütni, vagy fasírtokat formázunk belőle és úgy sütjük ki. Jó étvágyat hozzá! www.mintaelet.hu Melinda

"Pecsenyezsír"- vegán

 Növényi pecsenyezsír tudom, hogy nagyon rosszul hangzik, de nem tudok  jelenleg jobb nevet adni neki :-) Amikor gyerek voltam, nálunk a sült csirke után a tepsiben maradt zsírt mindig a kenyérre kentünk és megettük. Szerettem, így ennek készült el a növényi változata. Összetevők: - sok-sok vöröshagyma - parajdi só, pici bors, őrölt kömény, piros paprika, majoranna - kókuszzsír - sörélesztő pehely Elkészítése: - a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk - a kókuszzsírt, a vöröshagymát egy edénybe tesszük fel és alacsony fokozaton sokáig főzzük! Ez itt a lényeg! Hiszen, amikor húst is sütünk, akkor lesz ízletes a szaft, ha lassan készül el benne a hús. A növényi változat is pont ezt az elvet követi! - amikor rózsaszínes a hagyma színe, akkor levesszük a tűzröl és várunk 5 percet. Ekkor tesszük bele a fűszereket.  Készen is vagyunk :-) Kovászos uborkával, kovászos kenyérrel nagyon finom.. :-) Jó étvágyat kívánok! www.minaelet.hu Melinda, a bölcskei gyógyító