Ugrás a fő tartalomra

Almás pite vegán-gluténmentes

  Tegnap a férjem szervezett egy futóversenyt Dunaföldváron! :-)

Természetesen odafigyelünk a vegánokra is, mivel én többnyire növényi étkezésen vagyok, ritkán eszem tejtermékeket. Így tudom, hogy mennyire nem gondolnak szinte semmilyen futóeseményen a vegánokra...megtanultam már ezzel együtt élni, de azért jól esne, ha lenne ilyen opció is!

A lényeg, hogy mi gondolunk Rátok is! :-)

A levest nem én főztem, de nagyon finom volt! Elég volt nekem az 50 db almás pitét 4 gyerek mellett bevállalni úgy, hogy még ügyeletre is kellett mennem Nimróddal...közben Petya szallagozott...


Megosztom Veletek a receptet:

Tészta:

- 300 g Éden Prémium linzer-lisztkeverék

- 85 g porcukor

- 35 g kókuszzsír

- 220g meleg víz, pici rum

- bio citrom reszelt héja

- kevés: fahéj, szegfűszeg

Almás töltelék:

-840 g alma

- 30 g Éden Prémium lisztkeverék

- 100g cukor, pici só

- 1 bio citrom reszelt héja és leve, pici rum

- fahéj, szegfűszeg, gyömbér


A töltelékkel kezdjük: almát lereszeljük, cukrozzuk, fűszerezzük, hagyjuk állni 20 percet. 

A tésztához a száraz alapanyagokat összekeverjük. Nagy mozdulatokkal a meleg vízzel és rummal összegyurjuk, és hagyjuk 10 percig állni. Állás után hozzáadjuk a lisztet.

Kinyújtjuk, beletesszük a formába, ráöntjük a tölteléket. Viszont hagyunk egy kevés tésztát a tetjére! A tetejére akár formás tetőket vagy rácsokat formázhatunk.

Előmelegített sütőben 200 fokon-légkeverésen 10 percig sütjük, majd levesszük 150 fokra és addig sütjük, amíg a teteje megpirosodik.

Hagyjuk formában kihűlni, feldaraboljuk!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kedves Melinda!
    Nagyon finom volt,ha a glutén nem probléma,milyen liszttel működik még a recept?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Más lisztből készíthető, de abban az esetben az összetevőket újra kell számolni🙂

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kinder Pingui torta-vegán

 Készülődtem a 4. kisfiam- Előd születésnapjára, s mivel ő még nem tudja megmondani, hogy milyen tortát szeretne, így találgattunk a többiekkel, hogy mi ízlene neki!😉 Végül a Kinder Pingui-re esett a választás, de ezt ugye miattam vegánosítani kellett... Így szimpatikus kinder pingiu torta receptjét vettem elő és el kezdtem átmódosítani, és a végeredmény csoda finom lett!!😋 Alapja  csokis piskóta, aminek nem szabad, hogy vastag legyen! Így: - 50 g tönköly teljes kiőrlés - 50 g fehér tönköly liszt - 1/4 csomag foszfátmenes sütőpor (DM) - kávéskanál szódabikarbónda -bio - 50 g nádcukor - 25g olíva olaj (nem fog kiérződni) -  pici citromlé (bio) - 1 dl víz A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a formát kibéleljük.  Először a száraz alapanyagokat összekeverjük, ehhez adjuk a nedves összetevőket. Majd beleöntjük a formába és tűpróbáig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk kihűllni. Addig elkészítjük a két krémes réteget- a csoki ganache és a tejszínes krémet Először a habos réteggel...

Magyaros zabfasírt- vegán

  Egyszerű, finom, gyors, tápanyagokkal teli fasírt alternatíva :-) Adagmennyiségeket nem fogok írni, mert mindenki a saját ízlésének állítja be. Ami a kérdéses, hogy mivel helyettesítjük a tojást, ami összetartja a fasírott: ez pedig a zabpehely és zsemlemorzs! A másik kérdés, hogy mi a fehérje ebben a fasírtban: tönköly zsemlemorzsa, zab. De lehet beletenni hüvelyeset is: bab, borsó, lencse, tofu. Hozzávalók: - apró szemű zabpehely - zsemlemorzsa - vöröshagyma - fokhagyma - só, bors, szójaszósz, piros paprika, őrölt kömény, sörélesztő pehely - szezámmag, napraforgó mag - paradicsompüré Elkészítése: Mindent egy tálba teszünk, annyi vizet adunk hozzá (folyamatosan dolgozzuk bele!), hogy egy jól formázható masszát kapjunk! Állni hagyjuk 10-20 percet, majd tetszés szerint olajban/sütőben kisütjük. Lehet akár egyben is kisütni, vagy fasírtokat formázunk belőle és úgy sütjük ki. Jó étvágyat hozzá! www.mintaelet.hu Melinda

"Pecsenyezsír"- vegán

 Növényi pecsenyezsír tudom, hogy nagyon rosszul hangzik, de nem tudok  jelenleg jobb nevet adni neki :-) Amikor gyerek voltam, nálunk a sült csirke után a tepsiben maradt zsírt mindig a kenyérre kentünk és megettük. Szerettem, így ennek készült el a növényi változata. Összetevők: - sok-sok vöröshagyma - parajdi só, pici bors, őrölt kömény, piros paprika, majoranna - kókuszzsír - sörélesztő pehely Elkészítése: - a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk - a kókuszzsírt, a vöröshagymát egy edénybe tesszük fel és alacsony fokozaton sokáig főzzük! Ez itt a lényeg! Hiszen, amikor húst is sütünk, akkor lesz ízletes a szaft, ha lassan készül el benne a hús. A növényi változat is pont ezt az elvet követi! - amikor rózsaszínes a hagyma színe, akkor levesszük a tűzröl és várunk 5 percet. Ekkor tesszük bele a fűszereket.  Készen is vagyunk :-) Kovászos uborkával, kovászos kenyérrel nagyon finom.. :-) Jó étvágyat kívánok! www.minaelet.hu Melinda, a bölcskei gyógyító